Hvem skal have en LEI-kode?

Hvem skal have en LEI-kode? LEI kræves for juridiske enheder, der deltager i finansielle transaktioner, og som ønsker at handle på finansielle markeder, f.eks. ved at købe aktier, obligationer eller andre værdipapirer. Der er også mange regler (afhængig af retsområdet), der kræver, at man skaffer en LEI.

Siden LEI-ordningen blev oprettet, er mange nye regler på tværs af kloden bliver implementeret. Det har skabt en situation, hvor mange virksomheder i en række brancher nu skal ansøge om en LEI. Du kan finde flere detaljer om dette herunder.


Hvad er en LEI-kode?

En LEI-kode eller Legal Entity Identifier er en unik 20-cifret alfanumerisk kode. Formålet er at tilbyde reguleret identifikation for juridiske enheder, som f.eks. virksomheder og organisationer, særligt i finanssektoren.

Idéen med dette er at gøre handel med værdipapirer mere transparent, og data om dette mere sammenhængende og nemmere at tilgå. Dermed minimerer man de finansielle risici forbundet med at handle med disse selskaber i hele verden. Læs mere om, hvad LEI er.


Finansinstitutioner, der altid kræver en LEI-kode

I øjeblikket kræver følgende juridiske enheder altid en LEI: finansvirksomheder som f.eks. mæglervirksomheder, banker, investerings- og forsikringsfirmaer og kreditvirksomheder. LEI Register fokuserer på at hjælpe dig gennem LEI-registreringsprocessen.

Privatpersoner skal ikke have en LEI for at handle på de finansielle markeder. Hvis du ikke er et firma eller et selskab, har du derfor i skrivende stund ikke brug for en LEI.


Investeringsvirksomheder og deres kunder (EU)

En anden type selskaber, der kræver en LEI, særligt indenfor EU, er investeringsvirksomheder og deres kunder. Dette skyldes MiFID II/MiFiR-forordningerne, der trådte i kraft i januar 2018.

De indebærer, at EU-myndighederne skal afvise handler mellem investeringsvirksomheder og deres kunder, medmindre begge parter har en LEI-kode. Man siger: ”Ingen LEI, ingen handel.” Hvis din organisation er omfattet af disse MiFID II/MiFiR-krav, kan du ansøge om en LEI gennem LEI Register.


Statslige myndigheder (USA)

Andre juridiske enheder skal også have en LEI-kode, herunder mange finansielle myndigheder under den amerikanske regering. Dette skyldes primært, at det amerikanske Office of Financial Research har gjort LEI obligatorisk.

Disse myndigheder omfatter Federal Reserve System (FED), Commodity Futures Trading Commission (CFTC) og The National Association of Insurance Commissioners (NAIC).


RTO’er og ISO’er 

Derudover er der siden 2015 amerikanske regeringmyndigheder uden for det finansielle område, der også kræver en LEI. Faktisk kræver Federal Energy Regulatory Commission (FERC), at alle RTO’er (Regional Transmission Organizations) og ISO’er (Independent System Operators) har en LEI.


Aktører berørt af lov om finansiel gennemsigtighed

Endelig er det også værd at nævne, at selvom det ikke er tilfældet i øjeblikket, vil der være yderligere selskaber, der kan blive pålagt at bruge LEI i den nærmeste fremtid.

Årsagen til dette er de amerikanske love Regtech Law og Financial Transparency Act. De vil, såfremt de bliver vedtaget, kræve, at alle de data, som berørte myndigheder besidder, skal være tilgængelige. Ideen er at gøre transaktionerne mellem selskaber og mulighederne for at regulere dem langt mere pålidelige. 

LEI er den perfekte metode til at identificere sådanne data. Derfor vil enhver enhed, som har noget at gøre med de tilsynsmyndigheder, der er anført her, sandsynligvis snart blive afkrævet en LEI.

LEI Registers mål er at hjælpe juridiske enheder med at registrere deres LEI-koder på en enkel, sikker og omkostningseffektiv måde. Det er en ganske enkel proces på 2 minutter, som vi har gjort helt ligetil.

Få din LEI i dag

240 kr. /år

Gennemfør vores ansøgningsproces på få minutter.

Ansøg her